Als klein meisje was ik al dol op lemper. Dit was mijn tantes in Surabaya niet ontgaan en altijd als ik op bezoek kwam stond de tafel er vol mee! Aan het einde van de vakantie was ik denk ik 2 kg zwaarder enkel en alleen door de lemper.
Vooral een halal variant is lastig te vinden (in Utrecht dan). Heb wel een beetje geduld want deze overheerlijke snack kost wel wat tijd! 1 voordeel, je kan er in 1x lekker veel maken. Dit recept is voor 20 grote lempers of 40 kleintjes!
Ketanrijst is plakkerige rijst die we van te voren 7 uur lang laten wellen. Ik zet de rijst altijd een avond van te voren onder water en kook alvast de kip... In de ochtend kan ik dan lekker beginnen met de bereiding van de lempers.
De avond ervoor kook ik ook altijd alvast de kip. In principe kan dit ook in de ochtend maar omdat ik koude kip makkelijker vind plukken en rollen geef ik de voorkeur aan de avond er voor. Gewoon met een bouillonblokje in kokend water tot die helemaal wit is van binnen. Meestal duurt dit 20 minuten, je kan de kip voor de zekerheid altijd even doorsnijden om te zien of die helemaal gaar is van binnen.
We gaan de rijst nu voor de eerstekeer stomen. Dit kun je het beste doen in een stoompan. Bij sommige recepten koken ze de rijst ook maar ik vind stomen veel fijner! Mocht je geen stoompan hebben dan is dit zeker de moeite waard om er eentje te kopen!
In de tussentijd gaan we de kokosmelk klaarmaken die we over een half uurtje gaan mengen met de rijst. Doe de kokosmelk in een pannetje met suiker, zout en een pandanblad. Breng dit rustig aan de kook en laat het op het vuur staan tot de rijst 30 minuten heeft gestoomd.
Let op: op 400 ml kokosmelk doe je 1 eetlepel zout en 3 eetlepels suiker. Dit klinkt veel maar dit geeft echt een lekkere smaak aan de rijst. Wil je een gezonde variant maken? Dan kan je dit natuurlijk weglaten!
Als de kokosmelk op het vuur staat gaan we door met het maken van de boemboe voor de vulling. Doe de sjalotjes, knoflook, kemiri noten, ketoembar, Laos, geelwortel (koenjit) met een beetje olie (zonnebloem of kokos) in de keukenmachine en maak het fijn tot een goede boemboe.
Tip: vind je dit allemaal te veel stappen door elkaar? kies er dan voor om de gehele kip (incl. bumbu) een dag van te voren te maken.
Vervolgens pluk je de kip lekker fijn en daarna fruit je de kruidenmix aan in een pannetje en voeg je de sereh, limoenblaadjes, daun salam. Als de geuren lekker vrij komen voeg je daarna de kip, palmsuiker en kokosmelk toe. Het is nu een klein beetje een plakkerige substantie die we gaan droogkoken. Als de kip voldoende droog gekookt is kan het afkoelen en van het vuur.
Naar verwachting is er nu ongeveer een half uur voorbij! Precies op tijd om verder te gaan met stap 2 voor de rijst!
We zijn klaar voor stap 2 met de ketanrijst. Je kan nu langzaam de kokosmelk bij de rijst voegen en goed roeren. Als de kokosmelk volledig door de rijst zit kun je de rijst weer 20 minuten stomen. Hierna is die klaar om te rollen.
Tip; doe plastic handschoentjes aan met rollen. dat scheelt een hoop gekleef aan je handen!
Als de rijst voor de tweede keer is gestoomd gaan we door met het rollen van de lempers. Dit lijkt heel moeilijk maar dat is het echt niet! Dankzij een tip van malukufood heb ik bij de action rolmatjes gekocht en rol ik meerdere lempers tegelijk. Je kan ze ook rollen met een sushimatje maar dan moet je altijd bananenblad of folie er tussen doen zodat de rijst niet overal aan plakt!
- Pak ongeveer 50-100 rijst per lemper, afhankelijk hoe groot je ze wil. Gebruik je het matje doe dan 200 - 400 gram
- Kneed de rijst goed tot een kleverig geheel. Met de mat kan je het gewoon tussen de mat kneden
- Maak het tot een langwerpige plak. Hoe rechter het is, hoe mooier alles verdeelt is.
- Leg de vulling met een lepel op de rijst en druk het goed aan met wat folie
- Rol nu de lemper door hem om te klappen. Het helpt als je de bovenkant vasthoudt zodat het niet wegschuift.
- Rol de lemper tot een mooie rol en klaar!
Ingrediƫnten
Aanwijzingen
Ketanrijst is plakkerige rijst die we van te voren 7 uur lang laten wellen. Ik zet de rijst altijd een avond van te voren onder water en kook alvast de kip... In de ochtend kan ik dan lekker beginnen met de bereiding van de lempers.
De avond ervoor kook ik ook altijd alvast de kip. In principe kan dit ook in de ochtend maar omdat ik koude kip makkelijker vind plukken en rollen geef ik de voorkeur aan de avond er voor. Gewoon met een bouillonblokje in kokend water tot die helemaal wit is van binnen. Meestal duurt dit 20 minuten, je kan de kip voor de zekerheid altijd even doorsnijden om te zien of die helemaal gaar is van binnen.
We gaan de rijst nu voor de eerstekeer stomen. Dit kun je het beste doen in een stoompan. Bij sommige recepten koken ze de rijst ook maar ik vind stomen veel fijner! Mocht je geen stoompan hebben dan is dit zeker de moeite waard om er eentje te kopen!
In de tussentijd gaan we de kokosmelk klaarmaken die we over een half uurtje gaan mengen met de rijst. Doe de kokosmelk in een pannetje met suiker, zout en een pandanblad. Breng dit rustig aan de kook en laat het op het vuur staan tot de rijst 30 minuten heeft gestoomd.
Let op: op 400 ml kokosmelk doe je 1 eetlepel zout en 3 eetlepels suiker. Dit klinkt veel maar dit geeft echt een lekkere smaak aan de rijst. Wil je een gezonde variant maken? Dan kan je dit natuurlijk weglaten!
Als de kokosmelk op het vuur staat gaan we door met het maken van de boemboe voor de vulling. Doe de sjalotjes, knoflook, kemiri noten, ketoembar, Laos, geelwortel (koenjit) met een beetje olie (zonnebloem of kokos) in de keukenmachine en maak het fijn tot een goede boemboe.
Tip: vind je dit allemaal te veel stappen door elkaar? kies er dan voor om de gehele kip (incl. bumbu) een dag van te voren te maken.
Vervolgens pluk je de kip lekker fijn en daarna fruit je de kruidenmix aan in een pannetje en voeg je de sereh, limoenblaadjes, daun salam. Als de geuren lekker vrij komen voeg je daarna de kip, palmsuiker en kokosmelk toe. Het is nu een klein beetje een plakkerige substantie die we gaan droogkoken. Als de kip voldoende droog gekookt is kan het afkoelen en van het vuur.
Naar verwachting is er nu ongeveer een half uur voorbij! Precies op tijd om verder te gaan met stap 2 voor de rijst!
We zijn klaar voor stap 2 met de ketanrijst. Je kan nu langzaam de kokosmelk bij de rijst voegen en goed roeren. Als de kokosmelk volledig door de rijst zit kun je de rijst weer 20 minuten stomen. Hierna is die klaar om te rollen.
Tip; doe plastic handschoentjes aan met rollen. dat scheelt een hoop gekleef aan je handen!
Als de rijst voor de tweede keer is gestoomd gaan we door met het rollen van de lempers. Dit lijkt heel moeilijk maar dat is het echt niet! Dankzij een tip van malukufood heb ik bij de action rolmatjes gekocht en rol ik meerdere lempers tegelijk. Je kan ze ook rollen met een sushimatje maar dan moet je altijd bananenblad of folie er tussen doen zodat de rijst niet overal aan plakt!
- Pak ongeveer 50-100 rijst per lemper, afhankelijk hoe groot je ze wil. Gebruik je het matje doe dan 200 - 400 gram
- Kneed de rijst goed tot een kleverig geheel. Met de mat kan je het gewoon tussen de mat kneden
- Maak het tot een langwerpige plak. Hoe rechter het is, hoe mooier alles verdeelt is.
- Leg de vulling met een lepel op de rijst en druk het goed aan met wat folie
- Rol nu de lemper door hem om te klappen. Het helpt als je de bovenkant vasthoudt zodat het niet wegschuift.
- Rol de lemper tot een mooie rol en klaar!